Wedstrijd zaken

A-Cat training groot succes

A-Cat training groot succes

Twee dagen training op de Haringvliet, door de ogen van Gert-Jan Kos;
Op Donderdag 27 April en Vrijdag 28 April organiseerden wij een A-class training op Hellecat. Wij zijn in totaal 7 leden van Hellecat. De afgelopen jaren voeren wij veel met elkaar op de vereniging en het idee is om met nieuwe input elkaar weer beter te kunnen maken.

Als coach hebben we Tymek Bendyck gevraagd. Tymek is een Poolse zeiler die meer dan 10 jaar A-cat heeft gevaren en veel zeilontwikkeling heeft gedaan voor Bryt Sails en bootontwikkeling voor Exploder. Zijn beste resultaten zijn een 2e en 3e plaats op wk’s in 2017 en 2019. Daarnaast heeft hij in het Poolse nationale team op de Nacra 17 gevaren.

Een belangrijk aspect voor een goede training is goede wind. Niks vervelender dan alles organiseren en dan niet kunnen zeilen. De hele week waren de weersverwachting wisselend. Waarbij er voor beide trainingsdagen op een gegeven zelfs geen wind verwacht werd.

Uiteindelijk hebben we 2 dagen kunnen gevaren met een volledig scala aan omstandigheden: 10 tot 18 knopen met zon en motregen.

Op donderdag zijn er 2 sessie gevaren omdat de vrijdag niet helemaal zeilbaar leek. De eerste sessie in ca. 10 tot 12 knopen. En de 2e in ca. 14 knopen. Tymek had een startlijn en een korte baan uitgelegd. 2 Minuten startprocedure en 1 rondje. Behoorlijk intens en om 18:00 waren de meeste deelnemers klaar.

Tijdens de rondjes vaart Tymek achter een deelnemer aan en filmt de boot. Na het rondje geeft hij feedback over wat je beter kan doen op de boot of wat er anders kan mbt zeiltrim. De video’s worden in de briefing op de wal allemaal besproken. Alle deelnemers krijgen de video’s die tijdens het opnemen ook door Tymek van commentaar zijn voorzien. Kun je thuis verder leren.

Op de tweede dag hebben we 1 sessie gedaan. Een kortere omdat de wind zou doorzetten. Uiteindelijk hebben we tot 18 knopen gehad. Bij deze sessie was de focus overstag gaan en gijpen.

Het is een super ervaring om op deze feedback te krijgen. Het is kennis van een ander niveau. Je leert veel van jezelf op beeld zien zeilen doordat je onbewuste handelingen zichtbaar maakt. En uiteraard zie je zeiltrim vanuit een ander perspectief.

Uiteindelijk een zeer geslaagde training en 7 zeilers die voor de komende tijd weer weten waar ze aan kunnen werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *